Facebook, în topul platformelor care neagă Holocaustul: cine mai ignoră trecutul evreilor

de: Alexandru Puiu
29 01. 2021

Nu cred că trăia cineva cu impresia că Facebook este raiul înțelegerii și toleranței, dar acum avem o imagine un pic mai clară a problemei legate de rasism și extremism pe platformă.

Din nou, rețeaua de socializare condusă de Mark Zuckerberg este aspru criticată pentru efortul minim spre inexistent pe care îl face pentru a combate ura manifestată pe Facebook. De această dată, reproșurile au venit de la Anti-Defamation League (Liga Împotriva Defăimării). Aceeași organizație a luat în vizor manifestările de ură și extremism tolerate și încurajate pe Reddit, Discord sau Steam.

În urmă cu aproximativ un an, cei de la Facebook se băteau cu pumnul în piept că nu vor mai permite pe platformă postările de orice fel care neagă existența Holocaustului. Afirmațiile au venit după mulți ani în care naziștii și cei care aveau o problemă cu evreii au văzut Facebook ca fiind platforma perfectă pentru manifestări extremiste. În realitate, însă, puțin lucruri s-au schimbat.

În timp ce oficialii Facebook promit că încearcă să conecteze oamenii cu surse de informare credibile despre Holocaust, Anti-Defamation League a atras atenția asupra ineficienței gigantului american de a-și pune în aplicare propriile măsuri anunțate cu surle și trămbițe. Raportarea conținutului care neagă Holocaustul este absolut inutilă, după cum au văzut și cei de la CNET. Postările raportate rămân online.

ADL creează niște rapoarte anuale aferente tuturor platformelor online de socializare pornind de la ușurința cu care găsești conținut care neagă Holocaustul. În plus, se taxează lipsa regulamentului care previne un asemenea conținut sau dificultatea de a găsi acel regulament. Cel mai bun test a fost raportarea conținutului problematic la începutul lunii ianuarie și măsurarea timpului în care giganții din tech au eliminat o postare sau un clip în care se neagă decesul a aproximativ 6 milioane de evrei în Al Doilea Război Mondial.

Twitch a primit cea mai bună notă, B. Au fost cei mai eficienți. Twitter, YouTube, TikTok și Roblox au avut parte de C. Au primit D Facebook, Reddit, Discord și Steam. Este important de reținut că, cel puțin în cazul Facebook, a fost raportat un clip intitulat Holohoax, un mix între Holocaust și hoax (farsă, păcăleală în engleză). Pe lângă clipul efectiv, toate comentariile au fost încărcate de ură pentru evrei și pentru cei care cred că Holocaustul s-a produs cu adevărat. Nu a fost șters de către Facebook.